Wat is kindercoaching?

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 11:03

Kindercoaching is- hoe kan het ook anders- coaching voor het kind. Wat is coaching eigenlijk? En wat bereik je ermee? Dat wil ik je in dit blog vertellen.

Kindercoaching is oplossingsgericht 

Wat kenmerkend is aan coaching is dat het gericht is op het hier en nu, en op de toekomst. Anders dan therapie, gaat de begeleiding dus niet in op het verleden en trauma's. Coaching is daardoor oplossingsgericht. Met coaching leer je jezelf kennen: wie ben ik, wat wil ik, wat zijn mijn wensen en verlangens? 

Met coaching werken we aan het doel van het kind

Als ik met een kind samen ga werken, onderzoeken we eerst het doel van het kind. Wat zou het kind willen bereiken? Wat levert dit doel op? Als het kind een skateboard wil, zal er een onderliggende reden zijn om dit te willen : "erbij horen" bijvoorbeeld. Ook kijk ik of het kind echt zelf eigenaar is van het doel, of dat het sociaal wenselijk gedag is. Voor wie wil je die goede cijfers halen? Voor jezelf of voor je ouders? Na het onderzoek, wordt het doel concreet en helder gedefinieerd. Een voorbeeld van een coachings-doel is: Ik wil me rustig voelen bij mijn volgende spreekbeurt, net als wanneer ik een boek lees in de zon.

Het kind ontdekt eigen kwaliteiten en talenten

In de sessies daarna gaan we samen aan de slag om aan dit doel te werken. We brengen in kaart welke stappen er nodig zijn om het doel te behalen. Het kind ontdekt zijn of haar eigen kwaliteiten en talenten. We onderzoeken samen hoe het deze in kan zetten om het doel te bereiken. Het kind gaat naar huis met concrete acties. In de sessie daarna bekijken we wat de acties hebben opgeleverd en kan er bijgesteld worden. Het werken aan, en behalen van doelen, verstevigd het zelfvertrouwen en daarmee de veerkracht van een kind.

Ik beid het kind een oordeelloze en veilige ruimte

Bij mij vinden kinderen niet alleen een plek om aan hun doelen te werken, maar vooral ook een veilige plek om dat te delen wat ze misschien wel met niemand anders kunnen delen. Ik maak contact van hart tot hart en "zie een kind" zoals het is. Ik creëer een oordeelloze en liefdevolle ruimte waarin het kind kan ontspannen. Niet zelden komen er aspecten omhoog die te maken hebben met ouders of de dynamiek van het gezin. Deze bespreek ik dan met ouders.

Kindercoaching kan vanaf 9 jaar

  • Kindercoaching is mogelijk vanaf circa 9 jaar. Vanaf die leeftijd kan een kind op zichzelf reflecteren.
  • Kindercoaching kan breed ingezet worden bij: faalangst, onzekerheid, verdriet, boosheid en angsten.
  • Doorgaans zijn er 5 tot 8 sessies nodig.

 

Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend telefoongesprek.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.