Mijn persoonlijke recept voor meer genieten van moeder Zijn

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 10:55

Wanneer geniet jij van het moederschap? Ik geniet als ik boekjes voorlees, als we een spelletje samen doen of samen tekenen. Ik geniet als we samen dansen in de woonkamer. Ook geniet ik als we samen aan tafel gezellig eten. Kortom: ik geniet als ik ontspannen ben en helemaal aanwezig kan zijn in het moment. Mijn hoofd is dan leeg en mijn lichaam gevuld. 

Ik geniet niet van moeder zijn als ik moe ben en mijn kinderen niet in beweging krijg. Als mijn hoofd overloopt van to-do's. Ik geniet niet als ik uit mijn slof schiet omdat ik me machteloos en gefrustreerd voel, als mijn kind niet naar mij luistert, me wegduwt en naar mij schreeuwt.  Kortom: ik geniet niet als ik er niet bij ben met mijn hoofd, als ik gespannen en gestrest ben. Als ik niet aanwezig ben in mijn lijf, en ik mezelf 'verlaat', dan geniet ik niet. 

Natuurlijk. Ik kan niet altijd in een ontspannen zen modus zijn. Stress, spanning, een planning, het hoort er nou eenmaal bij. Maar die balans, die is belangrijk. 

Er is een tijd geweest dat ik echt op kon zien tegen een dag met kinderen thuis.

Ook heb ik een tijd lang situaties vermeden omdat ik bang was dat ik mijn kind niet in het gareel kon houden of mee naar huis kreeg. Ik was bang voor een driftbui, de stress, de onmacht en de schaamte tegenover andere ouders. Inmiddels heb ik meer geleerd om ontspannen aanwezig te Zijn, te blijven én terug te keren naar mijzelf als ik mezelf even kwijt ben geraakt in de hectiek of de stress van het moment. En dat zorgt ervoor dat ik over het algemeen veel meer geniet van mama zijn.

Hoe dit proces is gegaan? Ik ontdekte dat mijn kinderen mij spiegelen.

Ik durf te beweren dat alle uitdagingen die je tegenkomt met je (jonge) kind één op één te herleiden zijn naar jezelf, je partner of de gezinssituatie. Kinderen zijn niet moeilijk, jij als ouder hebt het er moeilijk mee. Jouw kinderen triggeren jou doordat er al iets in jou zit (trauma, onverwerkte emoties, kindpijn) en dat reageert op je kind en het gedrag. Misschien vind je dit geen leuke boodschap, maar bekijk het eens zo: het betekent dat jij als ouder er zelf iets aan kan veranderen. Je kind hoeft niet te veranderen, jij kan veranderen en dan verandert je kind met je mee. 

In die spiegel die mijn kinderen mij voorhouden ontmantelde ik overtuigingen die ik heb en die helemaal niet kloppen en zelf niet functioneel zijn. Een van die overtuigingen was: Ik moet het allemaal oplossen. Die overtuiging gaf werkelijk aan alle kanten stress. Nu denk ik: ik hoef helemaal niks op te lossen. En dat geeft mij en mijn kinderen zo veel meer ruimte en ontspanning. 

Ik ontdekte dat ik niet perse iets hoef te doén in stressvolle situaties

Maar dat terugkeren en contact maken met mijn lichaam en ademhaling al genoeg is. Als we uit tunen en in ons hoofd gaan zitten, dan verlaten we ons lichaam en Zijn we niet meer aanwezig. En dát voelen kinderen. Ze voelen dat jij niet meer aanwezig bent. Wat doet een kind dat zijn moeder kwijt is? Het gaat je zoeken, door je continu te roepen ("mama, mama, mamaaaaa"), door te gaan klieren (negatieve aandacht is ook aandacht) of door steeds maar samen met jou in één ruimte te willen zijn (je weet wel, die gezamenlijke wc-momentjes).

Mijn recept voor meer ontspanning bestaat uit deze ingrediënten: bewustwording van de dynamiek met mijn kind, inzicht in mijn overtuigingen, gedachten, emoties en triggers, contact maken met mijn lichaam en de waardering van de kracht van het 'niets doen". 

Wil je ook jouw persoonlijke recept voor meer ontspanning?

Tijdens de workshop op 27 maart 'Meer genieten van moeder Zijn' die ik samen met Willemijn Thiel geef, deel ik dolgraag hier meer over met jou. We gaan ontdekken wat jouw kind jou spiegelt in moeilijke situaties, wat je lijf je hierover vertelt, we reiken je tools aan om meer aanwezig te blijven als je stress en spanning ervaart en we gaan hiermee oefenen. Je gaat naar huis met jouw persoonlijke recept om meer aanwezig te kunnen Zijn en blijven en zo meer te genieten van het moederschap!

We kijken ernaar uit om samen met jou te gaan ontdekken en ervaren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.