Als het stormt in huis én in mij

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 10:37

Naar bed brengen vind ik een van de vervelendste dingen om te doen. Als we eenmaal liggen met z'n allen, ja, dan vind ik het heerlijk. Alleen die weg ernaartoe...... de strijd om pyjama' s aan te trekken en tanden te poetsen... Alles tien keer moeten vragen, er een spel van maken (onze tandenborstel en pyjama kunnen praten...), manipuleren, dreigen, smeken, aangeven dat "Hoe sneller we nu in bed liggen, des te sneller we kunnen lezen". Ik heb er soms (vaak) helemaal geen energie voor, geen zin in. Ik wil gewoon dat ze luisteren, "en wel nu". Maar goed, dat werkt dus niet, niet bij mij, niet bij ons.

Regelmatig breekt bij ons de hel los bij het naar bed brengen

In plaats van een gezellig harmonieus bedritueel (soort familie Trap momentje stel ik me dan voor: kindjes met allemaal roze fris gewassen gezichtjes die braaf op een rijtje staan), breekt de hel los bij ons en lijkt het alsof er een uitdrijving van demonen gaande is. Zo ook afgelopen weekend. Ik was alleen thuis met de kinderen. Mijn dochter was- om een voor mij onbekende reden - erg boos op mij. Ze lag vloekend en mopperend op de grond in haar kamer. Haar broertje bevond zich in de badkamer, huilend, schreeuwend en om papa roepend. ZUCHT. Ik was moe. Ik wilde op de bank liggen, serie kijken en chocolade eten.

Ik vlucht weg in oerpaniek, het is niet veilig hier

De emoties die op zo een moment bij mij getriggert worden, zijn van eenzelfde intensiteit als het gebrul van mijn zoon en het getier van mijn dochter samen. Machteloosheid, boosheid, frustratie, verdriet, hulpeloosheid razen in sneltreinvaart door mij heen, net als de storm van de afgelopen dagen door het land deed. Ik kom duidelijk in een oud gevoel terecht. In oerpaniek, ik wil vluchten, het voelt onveilig, weg, weg weg. Maar ik kan niet weg en dus word ik boos, onredelijk woedend. Een gevoel dat geactiveerd wordt door mijn reptielenbrein. Inmiddels weet ik dat het iets ouds is, van toen ik zelf kind was, iets dat niet hoort bij het huidige moment. Op zo een moment verlaat ik mijzelf en de situatie. Ik verdwijn, ben niet meer aanwezig als volwassen moeder. 

Ik besloot te blijven, in het oog van de storm

Al vaak heb ik geprobeerd te ontdekken, wat mijn kinderen mij spiegelen in deze situatie. Moet ik daadkrachtiger worden? Duidelijker leiding nemen? Strenger zijn? Minder lief? Ik kwam er maar niet achter. Afgelopen weekend besloot ik het anders te doen. Terwijl de storm buiten en binnen het huis rond raasde, besloot ik me terug te trekken in het oog van de storm: daar waar stilte is, rust. Ik stopte met mijn best doen, ik stopte met "proberen". In plaats daarvan zei ik: "jongens, mama zit op bed, kom maar als jullie klaar zijn." Ik ging zitten, en terwijl de emoties nog door mijn lijf gierden, ademde ik. Ik ademde diep door en zocht het contact met mijn lichaam. Terug, terug, naar mijzelf, mijn volwassen, wijze zelf. Het lukte me, ik kwam terug en niet snel daarna kwamen mijn kinderen om zich bij me te voegen, in die rust en die stilte.

Soms is aanwezig zijn als moeder meer dan genoeg

Met de jaren kom ik erachter dat aanwezig zijn en blijven, vaak al meer dan genoeg is. Omdat je kinderen namelijk haarfijn aanvoelen als je niet meer aanwezig bent. Dan gaan ze je zoeken, door je continue te roepen ("mama, mama, mamaaaaa"), door te gaan klieren (negatieve aandacht is ook aandacht) of door steeds maar samen met jou in een ruimte te willen zijn (je weet wel, die gezamenlijke wc-momentjes). Het leven kan dan zo ontzettend ingewikkeld worden, terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel is. Als je van je hoofd naar je lijf kunt zakken en aanwezig kunt Zijn en blijven, dan is er al zo veel winst. 

Kom je oefenen in aanwezig Zijn en blijven?

OP 27 maart organiseer ik samen met Willemijn Thiel een prachtige dag voor moeders om te oefenen en ervaren in "Aanwezig zijn en blijven binnen de hectiek van het gezin." We hebben een prachtig programma waarin we o.a. inzichten opdoen vanuit een opstelling, ons (dieper) verbinden met ons lijf m.b.v. ademhaling en zachte beweging en ontspannen met Yoga NidraNaast dat wij een verrukkelijke, ontspannen dag voor jou willen faciliteren, nodigen wij je uit die dag te ontdekken over en oefenen in hoe je kunt Zijn binnen de hectiek van je gezin. We sluiten de dag af door creatief aan de slag te gaan (geen talent nodig!) waardoor jij jouw ervaringen en inzichten verankert en zo mee kunt nemen naar huis. Op die manier kun je er gemakkelijker een beroep op doen op momenten dat je dit nodig hebt. En laat je tussendoor verwennen door de heerlijke biologische lunch en het lekkers dat aanwezig is.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.