Welke filmpjes laat je je jonge kind kijken?

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 11:49

lk voer een strikt beeldscherm regime

Wie mij persoonlijk kent, zal weten dat ik nogal een obsessie heb met het reguleren van het schermkijkgedrag van mijn kinderen. Ik voer bij ons thuis een strikt regime als het om filmpjes kijken gaat. Er mag door de weeks een half uurtje tot uur gekeken worden voordat we gaan eten. In het weekend, kijken ze in de ochtend zodat papa en mama kunnen uitslapen en op vrijdag hebben we film-pizza-avond. Al me al, mogen ze dus behoorlijk wat uren kijken per week. Ik ben vooral ook heel selectief in wát er gekeken wordt. 

Welke filmpjes zijn geschikt voor kinderen

Beelden die kinderen zien, moeten verteerd worden

Vooral peuters en kleuters kunnen nog niet alle beelden die ze zien in filmpjes verwerken. Dat wat via de ogen binnenkomt, moet door de hersenen en in het buikgebied verteerd worden. Dit doen ze onder andere ook door het na te spelen.

Beelden die niet aansluiten bij de belevingswereld van een jong kind blijven in het lichaam rondhangen. Een kind kan daardoor slecht gaan slapen, boos en angstig gedrag vertonen. Met "aansluiten in de belevingswereld" bedoel ik: dat wat er in de echte wereld van een peuter of kleuter of in de fantasie, die van nature aanwezig is, kan gebeuren. En daaronder valt ook het tempo waarmee dit gebeurt.

En natuurlijk: het ene kind is hier gevoeliger in dan het andere kind. En soms is het ook lastig inschatten wat wel of niet past. Ik ga hierbij vooral op mijn gevoel af en ik kijk daarbij goed naar het gedrag van mijn kinderen. 

"Mama, ik weet niet hoe ik mijzelf moet zijn. Ik doe steeds Barbie na."

Daarnaast spiegelen kinderen zich aan de rolmodellen die ze in filmpjes zien. Ze nemen de energie over die voelbaar is in de filmpjes. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn, zolang het fijn en passend is. Een tijdje terug toen onze dochter 5 jaar was, keek zij wel eens Barbie. Totdat ze tegen mij zei: "mama, ik weet niet meer hoe ik mijzelf moet zijn. Ik doe steeds Barbie na."

Dat was voor mij zo een eye-opener waardoor ik strenger ging selecteren op wat ze mochten kijken. Ik concludeerde dat Barbie een tiener is en dat dit rolmodel totaal niet aansluit bij de ontwikkeling van een 5-jarige. Het is dus niet zo gek dat mijn dochter zich niet senang voelde bij de identificatie met Barbie. 

Liever NPO dan Netflix 

Ik ben geen fan van Netflix als het om kinderfilmpjes gaan. Het meeste is in schreeuwerige kleuren en alles gaat razendsnel. Gelukkig is de ouderwetse Barbapappa er ook te vinden. Dit kijken mijn kinderen regelmatig nog. En ook Izzyś koala world, Buurman& Buurman, Shaun het Schaap, Caspar&Emma, Conni. En natuurlijk maken we uitzondering naar bijvoorbeeld Paw Petrol, Gabbyś poppenhuis en Archibald.

Ik ben veel meer fan van de NPO app omdat hier meer educatieve filmpjes te vinden zijn zoals Sesamstraat, Klokhuis en Freek met zijn dierenprogramma's. En, wij hebben  nog een ouderwetse DVD -speler waarop ze de oude films van Niels Holgerson en Pippi Langkous kijken. 

De criteria waarmee ik filmpjes selecteer

Sowieso vraag ik me af en voel ik vooral of iets bij de belevingswereld van mijn kind aansluit. Daarnaast hanteer ik deze criteria:

  • Liever te langzaam dan te snel (Barbapappa, Buurman&Buurman, Puffin Rock)
  • Over kinderen van dezelfde leeftijd (voor een peuter of kleuter: Conni)
  • Liever te kinderachtig dan "te oud" (Nijntje kan ook nog leuk zijn voor een 7 jarige)
  • Vaker hetzelfde laten kijken - vooral bij peuters en kleuters, die houden van herhaling (eindeloos de eerste aflevering laten zien)
  • Iets met echte mensen of dieren (Izzyś koala world, Caspar&Emma, Vilda, Sesamstraat)
  • Sprookjesachtig zonder te veel actie (de Moomins, Ben&Holly)
  • Educatief en leerzaam (Klokhuis, Freeks wilde wereld)

Gisteren hebben we gezondigd

Gisteren was zo een dag dat ik het pittig vond om het huishouden te combineren met een kleuter die aandacht wil. Ik merkte dat ik er geen energie voor had en dat ik onaardig tegen hem deed. Ik koos ervoor mijn kleuter te hynotiseren met 2 uur Paw Petrol. Hij was uiterst tevreden. Daarna zette hij zijn "Paw Petrol" helm op, pakte zijn auto (fiets) en werd hij Chase. Samen gingen we anderhalf uur lang op missie op de heide om alle opgedane indrukken te verwerken in actie, beweging en spel. 

Liefs,

Kinderen verwerken beelden door deze na te spelen

Mijn naam is Anna...

Ik was gevlucht uit de kamer van mijn toen 2 jarige dochter die een hysterische huilbui had. Ik stond inmiddels op de overloop om haar én mij te beschermen tegen een onredelijke woede uitbarsting van mij. Met mijn handen over mijn oren probeerde ik mijn boosheid om haar boosheid te verbijten, niet wetend hoe ik om moest gaan met alle heftige emoties van haar én van mij.

En ineens drong daar op die overloop de werkelijkheid tot mij door: "Verdorie, mijn dochter van 2 is mijn spiegel, glashelder en keihard! Zij spiegelt mijn boosheid! Maar wacht even, daar heeft niemand mij voor gewaarschuwd, dat had ik niet gelezen in de boekjes voor zwangere vrouwen! Hoezo niet?"

Lees meer over mij


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.