Ben jij de ouder die je wil zijn?

Ik herinner het me nog goed...

Ik was gevlucht uit de kamer van mijn toen 2 jarige dochter die een hysterische huilbui had. Ik stond inmiddels op de overloop om haar én mij te beschermen tegen een onredelijke woede uitbarsting van mij. Met mijn handen over mijn oren probeerde ik mijn boosheid om haar boosheid te verbijten, niet wetend hoe ik om moest gaan met alle heftige emoties van haar én van mij.

En ineens drong daar op die overloop de werkelijkheid tot mij door: "Verdorie, mijn dochter van 2 is mijn spiegel, glashelder en keihard! Zij spiegelt mijn boosheid! Maar wacht even, daar heeft niemand mij voor gewaarschuwd, dat had ik niet gelezen in de boekjes voor zwangere vrouwen! Hoezo niet?"

Ouder-kindcoach Anna de Graaf voor meer verbinding en zelfvertrouwen in de opvoeding

Wat ben ik mijzelf tegen gekomen in de relatie met mijn kinderen.

Moeder zijn, is niet vanzelfsprekend voor mij. Mijn dochter werd geboren en dat maakte mij "een moeder", maar hoe moest ik moeder zijn? Ik wist het niet. Ik ervaarde geen roze wolk, verliefdheid, "het gewoon weten wat je moet doen". Het was het begin van een proces waarin ik mijn eigen angsten, pijn en verdriet in tegen ben gekomen. Hoe vaak heb ik me machteloos, schuldig en gefrustreerd gevoeld. Ik ploeterde voort maar uiteindelijk vond ik mijn weg in het ouderschap kwetsbaarheid, vertrouwen en overgave. Naar openheid en "durven voelen", naar loslaten en toelaten, naar verbinden en begrenzen.

Ik zie het ouderschap als een prachtige kans voor zelfontwikkeling, een manier om je eigen kindpijn en blinde vlekken te ontdekken en ze te kunnen helen. Niet door ze op je kind te projecteren maar door in de liefdevolle spiegel te kijken die jouw kind jou voorhoudt.

Ik ben nog lang niet uitgeleerd en ik ben zeker geen perfecte moeder. Het is een levenslang proces en dat gaat met vallen en opstaan. Dankbaar ben ik voor de puurheid van onze kinderen, voor hun onvoorwaardelijke liefde, hun fijngevoeligheid waarmee ze precies de juiste snaar weten te raken, Zij voelen onbewust en haarfijn aan waar de pijn van de ouder ligt en reiken de ouder hiermee een prachtige kans tot heling aan. 

Door het moederschap ben ik gefascineerd geraakt van de interactie tussen ouder en kind en ben ik na mijn studie psychologie de Opleiding tot ouder-kind coach gaan volgen.

Het verhaal áchter het verhaal ontdekken: dat is mijn passie

Het verhaal ontrafelen tot de essentie, horen wat er nu echt verteld wil worden, voelen wat gevoeld wil worden, dát is waar ik blij van word en waar ik goed in ben. Ik hoor vaak terug dat mensen rustig van mij worden en de ruimte voelen om zichzelf te zijn. Die ruimte en rust zorgen voor bewustwording, inzicht en heling.

Blij word ik van disco dansen...

op foute muziek, met het hele gezin in onze huiskamer, borrel-pizza-film avondjes met de kinderen, yoga, hoola-hoopen en meditatie met mijn man tijdens the golden hour, wandelen op de heide met de hond bij zonsopkomst, koken met een lekker glas rode wijn en een zak chips, en fijne gesprekken met vrienden.

Oudercoach Anna de Graaf voor meer verbinding en zelfvertrouwen in de opvoeding

Als Klinisch Ontwikkelingspsycholoog...

heb ik eerst een aantal jaren gewerkt als diepte-interviewer in de gezondheidszorg. Later werkte ik als accountmanager in het marktonderzoek. Naast mijn werk, verdiepte ik me in mindfulness, yoga en familieopstellingen. Ik heb een passie voor opstellingswerk, het onderbewuste en de Jungiaanse psycho-analyse. Ik ben dan ook trots dat ik familie ben van een directe studenten van Carl Gustav Jung: Psycho-analytici Erlo en Ann van Waveren. Daarnaast zijn twee van mijn grote inspiratiebronnen zijn de gedichten van Marianne Williamson (Our deepest fear) en Kahlil Gibran (Our children are not our children).

Harte-groet,

"Boven je oude zelf uitstijgen, is afdalen naar de diepte om te kunnen transformeren naar een vorm die bij je past." 


Lees hier de ervaringen van andere ouders die ik begeleid heb:


Samenwerking

Ik geloof in samenwerking met andere professionals en het versterken van elkaars kwaliteiten en kracht. Soms kan het zijn dat alleen coaching niet voldoende is en dat er meer nodig is, bijvoorbeeld op fysiek niveau. Het is fijn als er dan een netwerk is van deskundige en betrokken partners waar ik je naar kan doorverwijzen.

 

Ik ben geregistreerd in het SKJ kwaliteitsregister onder nummer 130007214