Groepswerk - jongeren

Samen met Willemijn Thiel verzorg ik workshops met jongeren rondom verschillende thema 's zoals sexualiteit en identiteit.

De methode die we daarbij inzetten, is Opstellingen (afgeleide van familie-opstellingen).

Testimonial Jeanie Overduin - Dock Jongerenwerk Amsterdam Noord

Als jongerenwerker (bij Dock) ben ik altijd op zoek naar manieren om jongeren iets mee te geven waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Soms is dat in de vorm van een zaadje die geplant wordt en die jaren later pas tot bloei komt. Soms is dat in de vorm van diep duiken met elkaar en een inzicht geven die misschien moeilijk, maar wel waardevol is.

 

Ik ben met Anna en Willemijn gaan samenwerken omdat ik geloof dat de jongeren met wie ik werk klaar zijn om diepere lagen in zichzelf te ontmoeten. Jongeren anno 2021 zijn ontzettend bewust. Zij zijn de generatie waar wij nu van moeten leren. Zij hebben de kracht en wijsheid de wereld een stukje te veranderen. Om die kracht en wijsheid volledig te laten stromen is het belangrijk dat zij op weg geholpen worden in hun eigen, persoonlijke proces, waar een stukje heling en bewustwording plaats kan vinden.

 

Ik geloof ontzettend in de waarde van opstellingen omdat je 'datgene wat je niet kunt zien' visueel maakt en VOELT. Anna en Willemijn zijn zacht maar helder, faciliterend maar leidend. Zij scheppen een veilige sfeer waarbij de deelnemers diep mogen duiken in zichzelf om zo een inzicht te ontvangen. Zij vullen elkaar prachtig aan en zijn vrij van oordeel, waardoor de deelnemers voelen dat zij echt gezien worden.

 

Opstellingen heeft vaak nog de naam dat het zweverig is. Maar niets is minder waar! Iedereen kan eraan meedoen. Je hebt er geen kennis voor nodig; alleen je lijf en een open houding. Daarom zijn opstellingen ontzettend geschikt voor jongeren. Jongeren denken liever niet abstract maar zien graag duidelijk en concreet een boodschap. Opstellingen kunnen daar enorm bij helpen, maar wel met de kanttekening dat er veel geraakt kan worden. Het is echt van belang om met opstellers te werken die weten wat ze doen en ook de nodige nazorg kunnen bieden. Daarom dat ik het liefste met Anna en Willemijn werk; dan weet ik dat het goed zit.

 

Ik raad elke organisatie die met jongeren werkt aan om open te staan voor deze manier van groepswerk. Vooral bij jongeren waarvan je merkt dat er toch een behoefte ligt aan zelfontplooiing en zichzelf beter begrijpen. De jongeren met wie we werken zijn veel verder dan we denken; laten we ze ondersteunen in hun proces door ze tools aan te reiken die misschien niet voor de hand liggen maar juist daarom zo ontzettend waardevol zijn. Doe dit met de juiste mensen zoals Anna en Willemijn, die een prachtige brug slaan tussen de leefwereld van jongeren en de diepere lessen die zij over zichzelf mogen leren.